Kurs, seminarer og foredrag
Vi holder kurs og foredrag rundt omkring i landet. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker at vi skal holde kurs eller et foredrag på din arbeidsplass. Eksempler på kurs innen både bygg og digitale løsninnger vises under, men vi kan tilpasse innhold etter ønsket nivå og tema.
Kurs innen bygg og uteområder
Byggteknisk forskrift - Krav til universell utforming i TEK17
På dette kurset gjennomgår vi kravene i byggteknisk forskrift, TEK17 og illustrerer dette med eksempler. Deltakerne vil få en innføring i både hvilke krav som gjelder, hvordan de kan tolkes og hvordan det kan dokumenteres at kravene er tilfredsstilt. Vi viser også hvor vi ofte opplever at det forekommer avvik.
Ønsker du kurs eller foredrag om krav til universell utforming i TEK17 – ta kontakt med fagansvarlig
Kartlegging av universell utforming i bygg og uteområder
I eksisterende bygg og uteområder er det ofte mange avvik fra dagens lovkrav, og det er nødvendig å prioritere hvilke avvik som bør utbedres. For å kunne vurdere hvor man bør «legge lista», er det nødvendig med god kjennskap til lovverk, god fagkompetanse om universell utforming og erfaring med kartleggingsarbeid. Valg av kartleggingsverktøy må tilpasses ønsket kartleggingsnivå. På dette kurset gir vi innspill om kartleggingsmetode og hvilke typer avvik som bør prioriteres utbedret. Kurset kan tilpasses oppdragsgivers behov.
Fargebruk og krav til kontraster i bygg og uteområder
Vi viser deg hvordan du kan oppnå kravet til kontrast ved bruk av farger og gir eksempler på gode fargesammensetninger. Kurset er praktisk lagt opp. Du får en innføring i hvilke krav som gjelder og får lære hvordan du kan velge farger som tilfredsstiller krav til kontrast. Du lærer også å beregne kontraster i eksisterende miljøer. Kurset holdes i samarbeid med KOI Fargestudio og NCS – Norwegian Colour Senter AS.
Ønsker du kurs eller foredrag om fargebruk – ta kontakt med fagansvarlig
Orientering og veifinning – ledelinjer og arkitektoniske virkemidler
På dette kurset går vi gjennom krav knyttet til orientering og veifinning og hvordan du kan legge til rette for at det skal være enkelt å orientere seg og finne fram i bygg og uteområder. Vi berører både de overordnede virkemidlene som må være i varetatt i en tidlig fase og ulike detaljerte elementer som bør benyttes. Vi viser konkrete eksempler i kurset for å tydeliggjøre innholdet. Kurset kan også legges opp med en befaring i et bygg og/eller uteområde med evaluering og vurdering av hva som er bra og hva som kunne vært løst på en bedre måte.
Ønsker du kurs eller foredrag om orientering og veifinning – ta kontakt med fagansvarlig
Planlegging etter plan- og bygningsloven - Universell utforming i plan og byggesak
I formålsparagrafen i plan- og bygningsloven heter det at «Prinsippet om universell utforming skal ivaretas i planleggingen og kravene til det enkelte byggetiltak». Hva innebærer dette i praksis? Hvordan kan universell utforming ivaretas i kommuneplan- og reguleringsplanarbeid? Dette er tema som tas opp på kurset. Du får også en oversikt over relevante krav i byggteknisk forskrift, og du får se eksempler på gode løsninger.
Ønsker du kurs eller foredrag om universell utforming i plan og byggesak – ta kontakt med fagansvarlig
Skilt og taktil merking - Krav og utforming
På kurset gjennomgår vi krav knyttet til orientering og veifinning og hvordan skilt og taktil merking må utformes for å tilfredsstille kravene. Deltakerne vil få en innføring i både hvilke krav som gjelder, hvordan de kan tolkes og hvordan det kan dokumenteres at kravene er tilfredsstilt.
Ønsker du kurs eller foredrag om krav og utforming av skilt – ta kontakt med fagansvarlig
Uteområder - Krav til universell utforming av uteområder
Det kan være utfordrende å ha oversikt over hvilke krav som gjelder i ulike type uteområder. Hvilke uteområder skal ha universell utforming? Hvor stiller byggteknisk forskrift krav til utforming og hvor gjelder Statens vegvesen sine vegnormaler? Kan kommuner stille krav til uteområder? Vi har utarbeidet veilederen «Universell utforming av uteområder» som tar opp nettopp dette og som er et godt utgangspunkt for et kurs. Veilederen gir også noen anbefalinger ved opparbeidelse av ulike typer uteområder.
Ønsker du kurs eller foredrag om krav til universell utforming av uteområder – ta kontakt med fagansvarlig
Kurs innen digitale løsninger- universell utformig av IKT
Universell utforming av digitale dokumenter
Svært mange arbeider med digitale dokumenter. Hvis dokumenter brukes på en slik måte at det er rettet mot allmennheten for eksempel som et nedlastbart skjema på en nettside, et dokument i en anbudsprosess eller et digitalt brev til innbyggeren, er det krav om universell utforming. Vi går gjennom tema som tekst/hypertekst, fonter, farger, bilder, grafikk, tabeller, illustrasjoner, skjema, struktur, filinformasjon, konvertering og lagring. Kurset tilpasses akkurat din virksomhets behov og applikasjon. Word, PDF og PowerPoint er det vi oftest har kurs om.
Universell utforming av trykte og digitale flater (generelt)
På dette introduksjonskurset får du oversikt over hva som er lovkrav og beste praksis på feltet hvor det ikke er konkrete krav. Vi viser eksempler på dårlig design og hvordan tekniske hjelpemidler som kompenserer for ulike sansetap fungerer. Vi går gjennom de viktigste punktene for å gjøre dine publikasjoner enten på trykk eller digitalt tilgjengelig for flest mulig, og viser en del fallgruver.
Universell utforming på sosiale medier
Sosiale medier er en kilde for informasjon og underholdning for svært mange, og 8 av 10 nordmenn er på sosiale medier daglig ifølge Ipsos’ SoMe-tracker andre kvartal 2024. På kurset går vi gjennom tema som: krav til universell utforming av sosiale medier, hvordan fungerer hjelpemidler for synshemmede, slik kan sosiale medier for syns- og hørselshemmede oppleves, alternative tekster, farger og kontrast, flashing og blinking, teksting av video, emojis, emneknagger, sikre soner og synstolking. Vi kan tilpasse kurset til akkurat dine behov og vise hvordan det konkret gjøres i ulike medier. Det er mye man kan gjøre selv i de ulike plattformene!
Ønsker du kurs eller foredrag om krav til universell utforming av uteområder – ta kontakt med fagansvarlig
KURS 2024:
Vi har foreløpig ikke satt opp noen åpne kurs
Ta kontakt hvis du ønsker kurs innen et eller flere av våre tema.