Leslist i bruk

Retting og sletting i felles dokument – ikke enkelt hvis du er synshemmet

Når flere arbeider med samme dokument, kan dokumentet settes opp slik at endringer og kommentarer vises for de andre som skriver i samme dokument for senere gjennomgang. Hvordan fungerer dette hvis du er synshemmet og bruker skjermleser? Dette ønsket vi å finne svar på, og det korte svaret er – det er ikke enkelt.

 

I flere situasjoner i arbeidslivet eller i en privat sammenheng, kan det være flere som skal arbeide med samme fil. I et tekstdokument, regneark eller tegneprogram, er det enkelt å vise forslag til endring og kommentarer. Slik kan alle som arbeider i prosjektet, raskt få oversikt over hvem som har gjort hva, og hva de ulike foreslår eller stiller spørsmål ved.

 

Hvordan fungerer dette når man er avhengig av tekniske hjelpemidler for synshemmede som fungerer helt annerledes enn det som vises for seende på skjermen?  Med støtte fra Bufdirs tilskuddsordning for kunnskapsutvikling, kompetanseheving og informasjon innen universell utforming har Universell Utforming i samarbeid med MediaLT, undersøkt dette.

 

Hva er skjermleser?

En skjermleser er en programvare som tolker og deler opp den visuelle informasjonen som finnes på skjermen. Skjermleseren kan levere innholdet i form av lyd (syntetisk tale) eller punktskrift via en leselist. En leselist er en fysisk enhet som kobles til datamaskinen og skjermleseren. Leselister finnes i forskjellige størrelser, der det vanlige er 20, 40 eller 80 celler. Hver celle kan vise ett tegn (bokstav, tall eller tegn) i punktskrift. Ofte er bare dette en del av en linje med tekst på skjermen. Ved hjelp av knapper på leselisten kan skjermleseren flytte seg i skjermbildet, slik at hele skjermen kan leses. Alle tegn eller ikoner er likevel ikke tilgengelig i punktskrift.

De fleste operativsystemer både på PC og telefon har skjermleser med syntetisk stemme på norsk. På IPhone-mobiler heter det VoiceOver og på Android-telefoner TalkBack. For bruk med PC finnes det ulike skjermlesere som NVDA eller Jaws for å nevne et par mye brukte. Verken opplesing eller overføring til punktskrift gir den samme store oversikten som seende får når de åpner et dokument med mange endringsforslag. Hvordan fungerer dette for blinde?  

 

Testing av brukerkrav

Vi valgte å undersøke to ulike apper for tekstredigering da de er mye brukt i arbeidslivet og skolesammenheng og valgte ut Microsoft Word og Google Docs. Microsoft Word har to versjoner.  En versjon hvor du ikke trenger å installere programmet, det vil si en online-versjon med mer begrenset funksjonalitet, og en versjon som man installerer på datamaskinen. Vi undersøkte begge med skjermleserne VoiceOver og Jaws. Vårt utgangspunkt var forslåtte brukerkrav foreslått av Word Wide Web Organization (W3C) for digitale samhandlingsløsninger (Collaboration Tools Accessibility User Requirements). Ved gjennomkjøring av de forslåtte brukerkravene med viste det seg at både Word og Google Docs stort sett var i overenstemmelse med de forslåtte kravene, og de forslåtte brukerkravene fra W3C var stort sett greie å forstå, men ikke alle like enkle å forstå hvordan man skulle konkret teste dem i en applikasjon.  Den største utfordring var hvordan informasjonen blir levert via skjermleser.  Det viste seg å være svært vanskelig å bruke skjermleser i dokumenter med mange forslag til endringer og kommentarer.

 

Hvordan skjermleseren fungerte i settingen var det største problemet. Grunnen til dette var blant annet at skjermleser gir både informasjon om hvordan man selv skal redigere, og informasjon om andres foreslåtte endringer. I tillegg virket skjermleserne ustabile. På denne bakgrunn valgte i å lage en veileder for hvordan man kan bruker skjermleseren Jaws sammen med Word da vi antok det ville kunne hjelpe en del arbeidstakere som bruker skjermleser som vi håper kan være til hjelp for dem som bruker Jaws og Word.

Veilederen kan lastes ned fra nettsidene våre.

0

Skriv en kommentar

hCaptcha